Sociale Zekerheid

pexels-olia-danilevich-5466820

Subtitel

Sociale Zekerheid

Nederland verzorgingsstaat, deze twee begrippen gaan hand in hand. Als het net even wat slechter met je gaat, je verliest je baan, je wordt ziek, zijn er voorzieningen die je tijdelijk op de been houdt. De meeste onderdelen van de sociale zekerheid geldt voor werknemers. Als je werkeloos wordt is er de WW, als je ziek wordt is er de ZW, ben je langer werkeloos, dan is er de Participatiewet, ben je langer ziek heb je mogelijk recht op WIA. Voor ondernemers gelden deze zekerheden niet, stop je als ondernemer kom je gelijk in de Participatiewet. Als je teveel schulden hebt opgebouwd is er de schuldhulpverlening.

Subtitel

Sociale Zekerheid

Met de schuldhulpverlening worden al je schulden op een hoop gegooid, je vaste lasten worden betaald door je bewindvoerder en je krijgt gedurende een aantal jaren elke week leefgeld om boodschappen te kunnen doen. Heb je werk, gaat alles wat je verdient naar je bewindvoerder. Heb je geen werk, dan heb je recht op een uitkering (WW of Participatiewet) en ook al dat geld gaat naar je bewindvoerder. Participatiewet uitkering bedraagt 100% van het minimumloon voor samenwonenden en 70% voor alleenstaanden.

pexels-pixabay-53621
pexels-olia-danilevich-5466820

Subtitel

Sociale Zekerheid

Maar in de sociale zekerheid is nog veel meer opgenomen. Sommige onderdelen gelden alleen voor werknemers, sommige voor alle in Nederland legaal verblijvenden. Voor de sociale zekerheid kan men meestal terecht bij de gemeente waar je woont en bent ingeschreven, soms moet je naar het UWV en als je werkt kun je ook bij je werkgever terecht.

Wimmies kan je helpen in het doolhof van de sociale zekerheid, ook hiervoor betaal je niet teveel.

Twijfel je nog?

Neem contact op

Twijfel je over je contract of dat je bepaalde werkzaamheden doet die niet mogen. Denk je dat je in het recht staat tegenover je werkgever?