Subtitel
Loonheffingen
Werknemers die in dienst zijn bij een werkgever krijgen elke periode, dit kan zijn per week, per vierweken, per maand, per kwartaal (dit zijn de meest voorkomende perioden), loon uitbetaald. Meestal krijgt men een loonstrookje uitgereikt (dit is niet verplicht, alleen bij de eerste keer en als er een wijziging is opgetreden). De meesten weten dat zij een brutoloon hebben en dat een netto bedrag wordt uitbetaald. Als er geen sprake is van overwerk of andere extra beloningen krijgt men elke maand vrijwel hetzelfde loon uitbetaald.
Hoe het loon van bruto naar netto gaat is voor velen een volledige abracadabra. Het ziet er allemaal zo ingewikkeld uit. Daarom gaan de meeste werknemers ervan uit dat het allemaal wel klopt. Ze vergelijken het loonstrookje met eerdere loonstrookjes, waardoor zij toch een beetje zicht hebben op de juistheid.
Subtitel
Loonheffingen
De verantwoordelijke voor de loonstrookjes is de afdeling HR (Human Research), de oudere werknemers kennen nog wel de afdeling Personeelszaken. Op deze afdeling kun je je loonstrookje laten uitleggen.
Het loonstrookje is voor veel instanties een belangrijk document, je kunt een lening mee aanvragen, je kunt er mee je uitkering (laten) berekenen, je kunt ermee een hypotheek aanvragen, je kunt ermee aantonen dat je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning en nog veel meer.
Loonheffingen
Subtitel
De werkgever moet tenminste het minimumloon uitbetalen, er zijn een paar bedragen die een werkgever mag inhouden (ook bij een minimumloon). Hierbij moet je denken aan huisvesting (maximaal 25% van het brutoloon) en ongeveer € 165 per maand voor de zorgverzekering. Ook als je ziek bent heb je tenminste recht op 70% van je loon, maar, gedurende het eerste jaar, tenminste het minimumloon. In het tweede jaar van de ziekte heb je recht op tenminste 70% van je loon, ook al kom je daarmee onder het minimum. Het loon kun je dan laten aanvullen, door het UWV, tot het minimumloon.
Er zijn een heleboel regels waar loon en een loonstrookje aan moet voldoen. Voor een gering bedrag helpt Wimmies je vragen te beantwoorden en helpen daar waar dat nodig is.
Twijfel je nog?
Neem contact op
Twijfel je over je contract of dat je bepaalde werkzaamheden doet die niet mogen. Denk je dat je in het recht staat tegenover je werkgever?