Subtitel
Arbeidsrecht
Arbeidsrecht geldt alleen voor werknemers die in dienst zijn bij een werkgever, zij die een arbeidscontract, al dan niet met een schriftelijk contract (mondeling kan ook, maar dan moet de werknemer of de werkgever kunnen aantonen wat er afgesproken is). Het arbeidsrecht geldt dus niet voor ZZP’ers, VOF’ers, maten van een maatschap of de vennoten van CV. Ook geldt het arbeidsrecht niet voor eigenaren, bestuurders van een BV, NV, Vereniging, Stichting, Corporatie. In het arbeidsrecht is ook vastgesteld wat de definitie is van een werknemer. Er zijn ZZP’ers die voldoen aan de definitie van een werknemer en als werknemer behandeld zou moeten worden. In het nieuws hoor je vaak dat de rechter heeft besloten dat iemand geen ZZP’er is, maar een werknemer is, met alle voor- en nadelen van een werknemer vandien.
Subtitel
Arbeidsrecht
Arbeidsrecht geeft aan wat je rechten zijn, maar ook je plichten. Dat je plichten hebt op je werk, krijg je vaak genoeg te horen. Over je rechten krijg je meestal minder te horen. Moet je overwerken, of mag je overwerk weigeren, hier zijn veel meningen over verdeeld. Maar ook overwerk is geregeld in het arbeidsrecht. Wat nog meer in het arbeidsrecht is geregeld zijn de werktijden, rusttijden, pauzes, loonbetaling, werk wat je wel en niet mag doen, ploegendiensten, nachtdiensten, weekenddiensten, slaapdiensten. In het arbeidsrecht is wel geregeld dat minimaal het minimumloon betaald moet worden (een zelfstandige mag onder het minimumloon werken), maar spreekt zich niet uit over de hoogte toeslagen (overwerk, ploegen, nachtwerk, weekendwerk, en dergelijke).
Arbeidsrecht
Subtitel
Ook het arbeidscontract moet aan voorwaarden voldoen. Voldoet een arbeidscontract niet aan de voorwaarden, dan is datgene wat in het arbeidscontract niet voldoet niet geldig. In het arbeidsrecht is ook opgenomen hoelang je mag werken met een tijdelijk contract. Over het arbeidsrecht is veel jurisprudentie (moeilijk woord voor: er zijn veel rechtszaken over gevoerd) gevoerd.
Twijfel je over je contract of dat je bepaalde werkzaamheden doet die niet mogen. Denk je dat je in het recht staat tegenover je werkgever? Ook hier kun je contact opnemen met Wimmies en voor een gering bedrag weet je wat je recht is, of juist niet.
Twijfel je nog?
Neem contact op
Twijfel je over je contract of dat je bepaalde werkzaamheden doet die niet mogen. Denk je dat je in het recht staat tegenover je werkgever?